NOBL-bericht: Juli 2019

Beste lezer,

Met deze nieuwsbrief plaatsen we gebeurtenissen, ontwikkelingen en activiteiten relevant voor onderzoek in de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen in de kijker en brengen we kansen voor onderzoek onder de aandacht.

Organiseert je zelf of je organisatie een activiteit die relevant is voor de biologische landbouw- en voedingssector? Of zet je graag je onderzoek relevant voor de biologische sector even in de kijker? Laat het weten en/of schrijf een kort artikeltje en stuur het naar lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be. Dan zorg ik dat het de nodige aandacht krijgt en in de volgende NOBL-berichten wordt opgenomen.

Zomerse groeten,

Lieve, coördinator NOBL

Contact: lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be, www.nobl.be

 

In de kijker

EIP-AGRI Workshop Cropping for the future: networking for crop rotation and crop diversification

Het EIP-AGRI Service Point organiseerde op 4 en 5 juni 2019 in Almere (Nederland) de workshop 'Cropping for the future: networking for crop rotation and crop diversification’.

Het doel van de workshop is de bewustwording en de toepassing van vruchtwisseling en gewasdiversificatie als landbouwpraktijken met meerdere milieuvoordelen te promoten, zowel op korte als op lange termijn.

Meer…

Publieke consultatie over Horizon Europe gelanceerd!

Eind juni lanceerde de Europese Commissie een publieke consultatie over de prioriteiten voor onderzoek en innovatie voor zijn volgende onderzoek & innovatie kaderprogramma,  Horizon Europe voor de budgetperiode 2021-2027.

Meer…

Waar bevindt zich de biologische productie in Europa?

Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkeling van de biologische sector in Europa? IFOAM-EU Group ontwikkelde met mede-financiering van de Europese commissie een interactieve infografiek die toelaat de biologische productie en markt in Europa land per land te ontdekken.

Meer…

Beheersing van wortelknobbelaaltjes in verwarmde serres

In het kader van een VLAIO LA-traject test PCG uit of het inzaaien van een vanggewas tijdens de wintermaanden, als er geen vruchtgroenten in de serre staan, mogelijkheden biedt om de populatie wortelknobbelaaltjes onder controle te houden. Onder andere rogge, wilde rucola, mosterdblad, veldsla en een mengsel van 14 soorten werden getest. Rucola bleek hier voorlopig het grootste potentieel te bieden tegen de aaltjes. 

Meer…

Vooraankondiging: Thesisprijs biologische en agro-ecologische landbouw- en voeding 2019-2020

Wie treedt in de voetsporen van Tim Decuypere en dingt mee naar de prijs voor de beste thesis voor biologische en agro-ecologische landbouw- en voeding?

In 2020 zal het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw en voeding voor een tweede maal een prijs uitreiken voor de beste thesis biologische en agro-ecologische landbouw en voeding. Alle studenten afgestudeerd als master of als professionele bachelor van de promoties 2019 én 2020 aan een Vlaamse universiteit of hogeschool kunnen deelnemen. Wie zich kandidaat stelt, komt in aanmerking voor de bijhorende geldprijs van 1000€, ter beschikking gesteld door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.

Meer…

 

Kansen voor onderzoek

Vooraankondiging call COREOrganic Cofund – Susfood – Infomoment op 6 september 2019!

Het COREOrganic Cofund en het SUSFOOD2 ERA-NET bundelen hun krachten en lanceren een gezamenlijke call voor onderzoeksprojecten binnen het thema ‘Towards sustainable and organic food systems’. Vanuit Vlaanderen financieren het Departement Landbouw en Visserij (Dept L&V) en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)  Vlaamse onderzoekers en bedrijven binnen transnationale projectconsortia.

Op vrijdag 6 september 2019 organiseren VLAIO en het Dept L&V een infosessie voor deze nieuwe oproep in Brussel. Uitnodiging met mogelijkheid om zich te registreren voor dit event, vind je hier. Hou deze datum dus zeker vrij en schrijf je in!

Meer...

9de oproep VLAIO LA-trajecten staat open!

De 9de oproep voor projectaanvragen LA-trajecten is opengesteld. De uiterste datum voor indiening is dinsdag, 3 december 2019.

Meer...

Oproep Citizen Science

De Vlaamse Regering lanceert een tweede oproep voor Citizen Science projecten en trekt hiervoor 1 miljoen euro uit.

Onderzoekers aan universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen die via Citizen Science het brede publiek actief bij hun onderzoeksproces betrekken kunnen hiervoor tot 150.000 euro subsidie krijgen.

Projecten kunnen ingediend worden tot 9 september 2019, 12 uur.

Meer…

Open call 2019 circulaire economieprojecten

Vlaanderen Circulair en OVAM lanceren een nieuwe projectoproep om innovatieve en waardevolle circulaire economieprojecten te ondersteunen. De ronde 2019 is de derde uitgave, met een projectfonds van 4,9 miljoen euro. In totaal kregen bij voorgaande edities 135 projecten ondersteuning. 

Meer…

Open call COST Action proposals

COST Action voorstellen die bijdragen tot de wetenschappelijke, technologische, economische, culturele en sociale kennisontwikkeling en –vooruitgang in Europa kunnen ingediend worden tot 5 september 2019. Een multi- en interdisciplinaire aanpak wordt hierbij aangemoedigd.

Meer…

Interreg Vlaanderen-Nederland, nieuwe subsidiekansen voor Vlaams-Nederlandse projecten

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor initiatieven die de toekomst dichterbij brengen! Tijdens een event Funding: The Future verneem je meer over de nieuwe subsidieperiode 2021-2028 van Interreg Vlaanderen-Nederland.

Meer...

28ste CORNET oproep staat open

Binnen een CORNET-project wordt collectief onderzoek gedaan en kennis verspreid door een consortium waar ook niet-R&D intensieve kmo’s aan deelnemen (via een begeleidingsgroep). Een consortium bestaat uit minstens twee partners uit twee verschillende landen.

De aanvrager dient een associatie te zijn (voor Vlaanderen, zie modaliteiten COOCK en TETRA). Er is per partner een begeleidingsgroep nodig met een minimum aantal kmo’s. Er dient ook een onderzoekscomponent te zijn die uitgevoerd wordt door een onderzoeksorganisatie. De onderwerpen zijn thematisch niet beperkt.

Meer…

 

Bio in onderzoek wereldwijd

  • Conversion to organic farming decreases the vulnerability of dairy farms. Maëlys Bouttes, Niels Bize, Goulven Maréchal, Guillaume Michel, Magali San Cristobal, Guillaume Martin, Maëlys Bouttes, Agronomy for Sustainable Development, April 2019, 39:19. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13593-019-0565-3
  • Work-related information needed by  farmers for changing to sustainable cropping practices. Elisa Delecourt, Alexandre Joannon, Jean-Marc Meynard, Elisa Delecourt, Alexandre Joannon, Jean-Marc Meynard, Agronomy for Sustainable Development, April 2019, 39:20. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13593-019-0571-5

  • Farmers’ Own Research: Organic Farmers’ Experiments in Austria and Implications for Agricultural Innovation Systems. Susanne Kummer, Friedrich Leitgeb, Christian Reinhard Vogl,    Sustainable Agriculture Research · January 2017.  DOI:10.5539/sar.v6n1p103

  • Possible risk factors for keel bone damage in organic laying hens. Jung, L.; Niebuhr, K.; Hinrichsen, L. K.; Gunnarsson, S.; Brenninkmeyer, C.; Bestman, M.; Heerkens, J.; Ferrari, P. and Knierim, U. Animal, 2019, pp. 1-9. DOI: https://doi.org/10.1017/S175173111900003X

  • Perennial flower strips for pest control in organic apple orchards - A pan-European study. Fabian Cahenzli, Lene Sigsgaard, Claudia Daniel, Annette Herz, Laurent Jamar, Markus Kelderer, Stine Kramer Jacobsen, Dorota Kruczyńska Silvia Matray, Mario Porcel, Małgorzata Sekrecka Weronika Świergiel, MarcoTasin, Josef Telfser, Lukas Pfiffner, Agriculture, Ecosystems & Environment Volume 278, 1 June 2019, 43-53, https://doi.org/10.1016/j.agee.2019.03.011

 

Agenda

Augustus 2019

September 2019

Oktober 2019

November 2019

December 2019

2020

 

En verder:

vdk bank looft een geldprijs uit van 10.000 euro voor een doctoraat rond duurzame ontwikkeling.

De VDK-prijs voor duurzame ontwikkeling is terug van weggeweest. Met deze prijs wil de bank onderzoek naar duurzame ontwikkeling stimuleren, en ze bekroont hiertoe drie doctoraatsthesissen met een prijs - een geldsom van 10.000 euro voor de eerste laureaat, 3.000 euro voor de tweede en 2.000 euro voor de derde laureaat.

Doctoraatsthesissen uit alle vakgebieden komen in aanmerking als aan de volgende voorwaarden voldaan is: niet ouder dan drie jaar, uiterlijk ingediend op 1 september 2019 én relevant in het kader van duurzame ontwikkeling. 

Meer info via www.vdk.be/vdk-prijs-voor-duurzame-ontwikkeling 

 

Meer nieuws relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je terug op www.nobl.be/nieuws

Meer activiteiten en evenementen relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je in de NOBL-agenda