NOBL-bericht Juli - Augustus

Beste,

We moeten nog even verder onder de schroeiende zon. Hopelijk brengt augustus terug de nodige regen waar iedereen ondertussen zo naar snakt. Met deze nieuwsbrief kijken we ook alvast vooruit naar nieuwe gebeurtenissen, ontwikkelingen en activiteiten relevant voor onderzoek in de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen en brengen we kansen voor onderzoek onder de aandacht. In augustus ben ik er even tussenuit maar in september ben ik terug paraat om jullie te informeren.

Organiseert je zelf of je organisatie een activiteit die relevant is voor de biologische landbouw- en voedingssector? Of zet je graag je onderzoek relevant voor de biologische sector even in de kijker? Schrijf dan een kort artikeltje en stuur het naar lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be. Dan zorg Ik dat het de nodige aandacht krijgt en in de volgende NOBL-berichten opgenomen wordt.

Ik wens jullie veel leesgenot,

Lieve, coördinator NOBL

Contact: info@nobl.be, www.nobl.be

 

In de kijker

Vindt jouw thesis de weg naar de Vlaamse biosector? Doe mee en win!

NOBL reikt voor de eerste maal een prijs uit voor de beste bachelor- of masterproef rond agro-ecologie en biolandbouw envoeding. De prijs wordt uitgereikt aan een student afgestudeerd als master of als professionele bachelor aan een Vlaamse onderwijsinstelling in het promotiejaar 2018. Dankzij ILVO is aan de prijs een waarde van 500€ verbonden.

Meer…

Resultaten praktijkonderzoek online beschikbaar

CCBT financiert jaarlijks een reeks projecten gericht op praktijkonderzoek voor de biologische sector. De resultaten van de projecten die eind 2018 afgelopen zijn werden in de eerste helft van dit jaar gepubliceerd. De rapporten zijn beschikbaar op BIOpraktijk.be.

Meer…

Europese onderzoekers stellen klimaatvriendelijke landbouwtechnieken voor

Het Europese SOLMACC project wil landbouwpraktijken met een positieve impact op het klimaat promoten. Twaalf demonstratiebedrijven in Duitsland, Italië en Zweden hebben hun teelttechnieken aangepast om klimaatvriendelijke praktijken te implementeren. Naast onderzoek en kennisuitwisseling hebben de projectpartners ook aanbevelingen geformuleerd richting beleid. Eerder dit jaar stelden ze hun resultaten voor in Brussel.

Meer…

TRANSAE project ondersteunt landbouwers in het experimenteren met innovatieve agro-ecologische technieken

Op dinsdag 25 september 2018 geven de projectpartners de officiële aftrap van het INTERREG project TRANSAE tijdens een lanceringsevent dat doorgaat in Guînes, Frankrijk. Tijdens deze dag wordt het TRANSAE project officieel voorgesteld. In de voormiddag inspireren 3 pionier landbouwers uit de deelnemende regio’s een interactieve workshop over de transitie naar agro-ecologie. Na een lekkere lunch volgt er een bedrijfsbezoek bij akkerbouwer Marc Lefebre. Marc werkt op zijn bedrijf voornamelijk rond bodem (semi direct en semi direct onder bedekker) en agroforestry.

Meer…

 

Kansen voor onderzoek

EIP-Agri Service Point zoekt experten voor 2 nieuwe focusgroepen

Het EIP-AGRI Service Point lanceert opnieuw een oproep voor experten voor 2 nieuwe focusgroepen. De onderwerpen van de focusgroepen zijn:

  • Non-chemical weed management in arable cropping systems

  • Pests and diseases of the olive tree

Meer informatie rond de thema's vind je hier.

Meer…

TPOrganics gaat opnieuw op zoek naar innovaties in de biologische of agro-ecologische sector

Reeds voor de 4e maal organiseert TPOrganics, het Europese technologieplatform voor biologische landbouw en voeding, een oproep voor het verzamelen van innovatieve ideeën die bijdragen tot de transformatie van het Europese landbouw- en voedingssysteem gebaseerd op biologische en agro-ecologische principes.

TPOrganics op zoek naar innovaties uit de biologische of agro-ecologische sector  die hun effectiviteit hebben bewezen en een groot potentieel hebben om toegepast te worden op ruime schaal. Tijdens deze editie wordt er gezocht naar innovaties die bijdragen tot een of meerdere van de volgende doelstellingen die TPOrganics wil bereiken tegen 2030:

  • 50% of European farmland managed according to organic and agroecological principles
  • 75% pesticide reduction
  • increase (on-farm) biodiversity
  • 100% animal welfare
  • 50% food waste reduction
  • 100% sustainable diets

Meer…

Europese Innovatie Partnerschappen en operationele groepen: oproep 2018

Vanaf 20 juni tot en met 28 september 2018 kunnen operationele groepen bij het Departement Landbouw en Visserij een projectvoorstel rond Europese Innovatie Partnerschappen (EIP) indienen. De subsidie biedt landbouwers met een innovatief idee de kans dat te realiseren. Via operationele groepen kunnen de landbouwers onder meer met onderzoekers samenwerken, wat moet leiden tot op het bedrijf toepasbare oplossingen.

Meer…

Opportuniteiten voor biologische landbouw in Horizon 2020 Work Programme 2019-2020

Ook voor het Horizon 2020 Work Programme 2019-2020 zijn nog verschillende opportuniteiten voor onderzoek voor biologische landbouw en voeding terug te vinden.

Topics ook specifiek gericht naar de biologische sector:

  • SFS-01-2018-2019-2020: Biodiversity in action: across farmland and the value chain10
    • B [2019] Capitalising on native biodiversity in farmland landscape (RIA)
  • LC-SFS-19-2018-2019: Climate-smart and resilient farming
  • B[2019] Efficiency and resilience of mixed farming and agroforestry systems (RIA)
  • A[2019]: African Farming Systems, sustainable intensification pathways (RIA)
  • SFS-35-2019-2020: Sustainable Intensification in Africa
  • B[2019] Bio-based fertilisers from animal manure (IA)
  • LC-SFS-34-2019: Food Systems Africa
  • CE-RUR-08-2018-2019-2020: Closing nutrient cycles

Het programma wordt officieel opengesteld op 16 oktober 2018.

Meer…

De oproep voor projectaanvragen LA-trajecten 2018-2019 is actief

De 8e VLAIO-oproep voor projectaanvragen LA-trajecten 2018-2019 is opengesteld. Projectaanvragen kunnen online ingediend worden van 3 september tot maandag 19 november 2018 om23:59u.

Nieuw voor de oproep is dat de aanvraagprocedure verloopt nu online via een link op de website!

Hoe u te werk moet gaan, staat, samen met alle documenten voor de opmaak van een projectaanvraag, beschreven in het oproepdocument dat u terugvindt op: https://www.vlaio.be/nl/andere-doelgroepen/landbouw-la-trajecten

De doelstelling van LA-trajecten is om vanuit een concrete probleemstelling of vraaggedreven opportuniteit van een collectief van bedrijven uit de primaire land- en tuinbouwsector, innovatieve oplossingen aan te bieden die op relatief korte termijn toepasbaar zijn en resulteren in zichtbare veranderingen met een duidelijke (economische) meerwaarde voor een ruime doelgroep.

Meer…

8e oproep voor projecten binnen INTERREG North-West Europe Programme

Het INTERREG North-West Europe Programme is op zoek naar transnationale samenwerkingsinitiatieven die concrete resultaten kunnen bieden voor Noord-West Europa.

Heb je een idee dat bijdragen tot een van de programma doelstellingen van INTERREG North-West Europe, neem dan contact op met het nationaal contactpunt (voor Vlaanderen: Julia Cantero, julia.cantero@vlaio.be)

Interreg North-West Europe (NWE) is een Europees territorial samenwerkingsprogramma gefinancierd door de Europese Commissie met de ambitie om het gebied van  Noord-West Europa een belangrijke economische speler en een aantrekkelijke plek om te werken en te wonen, met een hoge graad van innovatie, duurzaamheid en cohesie. Het investeert 370 miljoen van het Europese regionaal ontwikkelingsfonds in activiteiten gebaseerd op samenwerking tussen organisaties  uit acht landen: België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Deadline voor het indienen van projecten is  22 november 2018.

Meer informatie over deze oproep: http://www.nweurope.eu/news-events/latest-news/eighth-call-for-project-proposals-now-open-until-22-november/

Meer…

 

Bio-onderzoek wereldwijd

  • Cover Crop Species and Management Influence Predatory Arthropods and Predation in an Organically Managed, Reduced-Tillage Cropping System. A.N. Rivers Chr. A. Mullen and M. E. Barbercheck Environmental Entomology, Volume 47, Issue 2, 5 April 2018, 340–355, doi.org/10.1093/ee/nvx149
  • Sow level risk factors for early piglet mortality and crushing in organic outdoor production. L. Rangstrup-Christensen and M. A. Krogh, Animal, volume 12, Issue 4, April 2018, p 810-818, doi.org/10.1017/S1751731117002178
  • Chicory and red clover silage in diets to finishing pigs—influence on performance, time budgets and social interactions. M. Presto Åkerfeldt, J. Nihlstrand, M. Neil, N. Lundeheim Organic Agriculture, Juni 2017 (Open access)
  • How the interplay between consumer motivations and values influences organic food identity and behavior. T. Hansen, M. Ingerslev. Sørensen and M.-L. Riewerts Eriksen, Food Policy (2018) 74:39-52.https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2017.11.003 (open access)

 

Agenda

 

Meer nieuws relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je terug op www.nobl.be/nieuws

Meer activiteiten en evenementen relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je in de NOBL-agenda