Nieuw onderzoek bestudeert mogelijkheden alternatieve granen

Aan de Hogeschool Gent onderzoekt het multidisciplinair onderzoeksproject Altergrain welke mogelijkheden er in Vlaanderen zijn voor alternatieve granen en pseudogranen. Het gaat daarbij uit van een volledige ketenbenadering.

Het onderzoek gaat in op de veld- en verwerkingsfase, de nutritionele aspecten voor en na verwerking tot afgeleide broodproducten en op de economische mogelijkheden van deze gewassen in de Vlaamse regio. 

Achtergrond

95 procent van het wereldwijde voedselaanbod komt van 10 plantensoorten, waaronder tarwe, rijst en maïs. Die ondervinden echter de nadelen van een doorgedreven selectie: ze bevatten minder waardevolle nutritionele componenten en een sterke verhoging van bestanddelen als gluten. Willen we voedselzekerheid, dan is er een hogere gewasdiversiteit nodig. Enerzijds zorgt dat voor meer veerkracht tegen plagen, extreem weer en klimaatsverandering. Anderzijds kan het ook zorgne voor een gevarieerder dieet en zo onze gezondheid vooruithelpen. 

Dat kan alleen realiteit worden met een geïntegreerde aanpak. Voedingsbedrijven en consumenten hebben al langer interesse in oude en bij ons minder gekende gewassen. Denk aan alternatieve granen (vb. Teff, eenkoorn, emmertarwe en khorasan) en pseudogranen (boekweit, quinoa en amarant). Mensen zoeken naar meer diversiteit in wat ze eten, maar ook naar glutenvrije alternatieven. Bovendein dragen deze gewassen ook bij tot meer duurzaamheid door hun rol in de teeltrotatie. Ze dragen bij tot minder onkruid en ziektes, en meer bodemvruchtbaarheid. Ze staan vaak ook bekend als low input-gewassen, waardoor er ook minder bestrijdingsmiddelen en meststoffen nodig zijn. 

Dit project van de HoGent steunt ondermeer op de resultaten van het Europese HealthyMinorCereals-project.

Meer info?
dr. Willem De Keyzer – Hogeschool Gent – T: 09 243 23 72

Bron: HoGent en CCBT