NOBL-bericht: April 2016

Beste,

Met deze nieuwsbrief plaatsen we gebeurtenissen, ontwikkelingen en activiteiten relevant voor onderzoek in de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen in de kijker en brengen we kansen voor onderzoek in 2016 onder de aandacht.

Veel leesgenot,

Lieve, coördinator NOBL

Contact: info@nobl.be, www.nobl.be

 

In de kijker

Zes CCBT-projecten voor praktijkgericht onderzoek afgerond

In 2014-2015 werden opnieuw zes CCBT-projecten uitgevoerd door de bio-praktijkcentra, op vraag van de biologische telers. Zowel meer onderzoeksgerichte projecten als echte praktijkprojecten kwamen aan bod. Intussen zijn de rapporten en de samenvattende artikels beschikbaar.

Meer...

Einde project COBRA - Biologische veredeling voor meer weerbare graan- en eiwitgewassen

Begin 2016 liep het Europese project ‘COBRA’ ten einde, waarin gewerkt werd rond biologische veredeling en zaadproductie van granen en eiwitgewassen. In totaal namen hierin 41 partners deel uit 18 landen. Vanuit Vlaanderen participeerden Inagro en Universiteit en Hogeschool Gent in het project.

'COBRA’ staat voor ‘Coordinating Organic plant BReeding Activities for diversity’. Het Europese samenwerkingsverband wou de lopende onderzoeksactiviteiten rond biologische veredeling in granen en peulvruchten over heel Europa samenbrengen en versterken door meer gecoördineerde acties. Veredelen voor en door diversiteit is het inhoudelijke doel. Het belang hiervan voor biologische productiesystemen is duidelijk: een hoge genetische diversiteit heeft de potentie om gewassen weerbaarder te maken, robuuster en beter aangepast aan variërende klimatologische omstandigheden. Meer hierover vind je in ‘Biologische veredeling voor meer weerbare graan- en eiwitgewassen’.

Meer...

 

Kansen voor onderzoek

Tweede transnationale oproep voor projecten binnen C-IPM ERANET gelanceerd!

De partners van het C-IPM ERANET lanceerden op 1 april 2016 hun tweede gezamenlijke oproep voor transnationale onderzoeksprojecten. Alle informatie rond deze call is beschikbaar via www.c-ipm.org/calls/.

Voor het indienen van onderzoeksproposals wordt een 2-stapsprocedure gebruikt. De deadline voor pre-proposals is 1 juni 2016!

Meer…

Vlaamse oproep voor onderzoeksprojecten biologische landbouw online

Het Departement Landbouw en Visserij doet een oproep om projectvoorstellen voor onderzoek biologische landbouw in te dienen rond één of meer van de volgende thema’s:

Thema’s dierlijke productie

  • Gezonde opfok van kleine herkauwers

Thema’s plantaardige productie

  • Teeltsystemen en vruchtwisseling in het kader van functionele agrobiodiversiteit
  • Problematiek van knopkruid op intensieve biologische groentebedrijven

Gemengde thema’s

  • Gemengde productiesystemen plant/dier
  • Creatief benutten van de P-gebruiksruimte van MAP V

Deadline voor indienen van projecten is 1 juni 2016!

Meer...

Opportuniteiten voor bio in het Europese H2020 programma

De deadline voor het indienen van voorstellen voor projecten binnen het Europese H2020 werkprogramma 2016-2017 is juist verstreken. Maar ook voor het Horizon 2020 Work Programme 2017 zijn nog verschillende opportuniteiten voor onderzoek voor biologische landbouw en voeding terug te vinden.

Twee topic zijn specifiek gericht op de biologische landbouw:

  • SFS 7-2016-2017 Organic Breeding – Increasing the competitiveness of the organic breeding and farming sectors
  • SFS 8 -2017 Organic Inputs – Contentious inputs in organic farming

TP Organics maakte een lijst van de calls interessant voor biologische landbouw. Onderzoekers uit Vlaanderen met interesse in deze topics kunnen contact opnemen met CCBT (Carmen Landuyt) of NOBL (Lieve De Cock)

Meer...

 

Congressen en studiedagen

5e Belgian Agroecology Meeting, 20 september 2016, Gent

De 5e Belgian Agroecology Meeting (BAM2016) wordt die dit jaar door ILVO en UGent georganiseerd. Deze conferentie vindt plaats op 20 september 2016 in Gent, onder de naam “Bridging gaps between principles & practices in agro-ecology”.

Een ruim assortiment van agronomische, ecologische, plant- en dierkundige, economische, sociale, wetgevende en beleidsaspecten gerelateerd aan agro-ecologie komt aan bod.

Het doel van deze dag is om bruggen te slaan tussen principes en praktijk, tussen subsystemen van het agro-ecosysteem, en vooral om onderzoek en kennis inzake agro-ecologie in België samen te brengen.

Abstracts voor presentaties kunnen tot 12 juni worden ingediend!

Alle details over het programma, locatie, keynotes en richtlijnen ivm indienen van abstracts, zijn terug te vinden via:

http://www.agroecologie.be/ en http://www.bam.ugent.be/

 

19th Organic World Congress , 9-11 november 2017, New Dehli (India)

Driejaarlijks heeft het Organic World Congress (OWC), het wereldwijd grootste en meest significantste treffen voor belanghebbende uit de biologische sector voor het bediscussiëren van de actualiteit van de dag in de sector en het wetenschappelijk onderzoek.

Het 19e OWC is opgebouwd rond vier conferentie tracks: Main Track, Farmers' Track, Scientific Track, and Marketing Track.

Deadline voor indienen van abstracts is 30 September 2016!

Meer...

Sustainable Foods Summit Europe 2016, 9 - 10 juni 2016, Amsterdam (Nederland)

Op 9 en 10 juni vindt in Amsterdam de Sustainable food Summit plaats, met als centraal thema "Nieuwe horizons voor eco-labels en duurzaamheid". Op de agenda staan de volgende onderwerpen, met uiteenlopende internationale sprekers: 

I. Sustainability Initiatives
COP21 implications, sustainable agriculture, livestock farming impacts, sustainable seafood, going carbon zero, social impacts, proteins, etc.
II. Advances in Sustainable Ingredients
Sustainable grains, biodiversity impacts and transparency, sustainable palm oil, natural sweeteners, formulating gluten-free, etc.
III. Marketing Developments
Emerging eco-labels: GM-free, sustainable rice, mobile technology, marketing communications,  retailing insights, consumer behaviour, etc.
IV. Food Losses & Waste
Global food waste update, supply chain losses, path to zero waste, waste reduction approaches, consumer obstacles, packaging solutions, etc.

Meer...

12e Europese IFSA Symposium, 12-15 juli 2016, Newport, Shropshire (UK)

Van 12 tot 15 juli 2016 organiseert de Harper Adams University (UK) het 12de Europese IFSA Symposium. Het thema van het symposium is ‘Social and technological transformation of farming systems: diverging and converging pathways’. Met als sub-thema’s:

  • Innovation, knowledge and learning processes
  • Methodology and frameworks of farming systems transformation
  • Pathways towards sustainable agri-food systems – tensions or synergies?
  • Emergence and application of new technologies
  • Enabling governance, policy and institutions

Meer…

8e International Strawberry Symposium, 13-17 augustus 2016, Québec (Canada)

Van 13 tot 17 augustus 2016 heeft in Quebec City (Canada) het 8e International Strawberry Symposium plaats. In lijn met de nieuwe uitdagingen is het thema van het symposium ‘Moving strawberry science to new frontiers'. Het symposium richt zich naar thema’s als nieuwe ontwikkelingen in veredeling, duurzaamheid en veiligheid in de productie, nieuwe culturele beheerstechnieken, oogstefficiëntie, nieuwe methodes voor ziekte en plaagcontrole, nieuwe vermarktingstrategieën en gezondheidsvoordelen van aardbeien.

Meer…

EcoSummit 2016, 29 augustus – 1 september 2016, Montpellier (Frankrijk)

Het 5de internationale congres ‘EcoSummit2016-Ecological Sustainability: Engineering Change’ heeft plaats in The Corum Convention Centre in Montpellier van 29 augustus tot 1 september 2016. EcoSummit 2016 zal focussen op de ecologie van terrestrische ecosystemen en alle habitats die in deze ecosystemen geïntegreerd zin met inbegrip van netwerken van rivieren, wetlands en kustgebieden. De focus zal gelegd worden op fragiele ecosystemen die meer kans hebben om onder klimaatsverandering en antropogene druk te lijden.

De topics die tijdens het congres aan bod komen zijn zeer ruim.

Meer… 

3ISHS Symposium on Horticulture in Europe, 17-21 oktober 2016, Chania (Griekenland)

Het 3de ISHS Symposium on Horticulture in Europe (SHE2016) wil een interdisciplinair forum bieden binnen het tuinbouwonderzoek. Een breed scala aan wetenschappelijke disciplines en thema’s komen aan bod zoals genetica en veredeling, ecofysiologie en stress fysiologie, genomica en biotechnologie, kwaliteit van tuinbouwgewassen en na-oogst technologie ... De doelgroep van het symposium zijn onderzoekers en wetenschapper, academici en studenten als ook professionelen uit de tuinbouwsector.

Meer ...

 

Meer nieuws relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je terug op www.nobl.be/nieuws

Meer activiteiten en evenementen relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je in de NOBL-agenda