Effecten van voornaamste bodembeheerspraktijken op het organische stofgehalte door FAO en ITPS gebundeld
De afgelopen decennia trekt organische koolstof in de bodem (SOC) de aandacht van een steeds breder scala van specialisten in en buiten landbouw- en bodemonderzoek. Het is aangetoond dat bodem een van de meest cruciale componenten van het klimaatsysteem van de aarde is, met een groot potentieel om door de mens te worden beheerd.
De bodem als koolstofreservoir is een van de sleutelfactoren in diverse doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, met name doelstelling 15, "beschermen, herstellen en bevorderen van duurzaam gebruik van terrestrische ecosystemen, duurzaam beheer van bossen, bestrijden van woestijnvorming en stopzetten en ombuigen van bodemaantasting en stopzetten van het verlies aan biodiversiteit".
FAO en ITPS poogden om in technische handleidingen de bestaande gegevens te verzamelen over de effecten van de voornaamste bodembeheerspraktijken op het SOC-gehalte in een breed scala van omgevingen waaronder landbouw, met inbegrip van de voordelen, nadelen en beperkingen.
In dit handboek worden verschillende duurzame bodembeheerpraktijken op verschillende schalen en in verschillende contexten gepresenteerd, ondersteund door casestudies waarvan met kwantitatieve gegevens is aangetoond dat zij een positief effect hebben op de SOC-voorraden en door succesvolle ervaringen met SOC-vastlegging in praktische toepassingen.
- Volume 1 is een inleiding tot de volledige collectie en presenteert de gedetailleerde methodologie en structuur van de volgende delen. Recarbonizing global soils – A technical manual of recommended management practices: Volume 1 - Introduction and methodology.
- Volume 2 bevat een beschrijving van hotspots van SOC-voorraden. Deze handleiding definieert hotspots van SOC als gebieden die verhoudingsgewijs weinig van het wereldwijde landoppervlak vertegenwoordigen, maar waarop SOC-opslag zeer effectief is; lichtpuntjes als grote landgebieden met lage SOC-voorraden per km2 die een potentieel voor verdere koolstofvastlegging vertegenwoordigen. Recarbonizing global soils – A technical manual of recommended management practices: Volume 2 - Hot spots and bright spots of soil organic carbon
- Volume 3 omvat in totaal 49 praktijken die een directe impact hebben op soc-vastlegging en -onderhoud in akkerland, grasland, geïntegreerde systemen en landbouwbenaderingen, waaronder praktijk 45 ''Agro-ecologie landbouw''. Recarbonizing global soils – A technical manual of recommended management practices: Volume 3 - Cropland, grassland, integrated systems and farming approaches - Practices overview.
- Volume 4 bevat 51 casestudy's over akkerland, grasland, geïntegreerde systemen en landbouwbenaderingen. Recarbonizing global soils – A technical manual of recommended management practices: Volume 4 - Cropland, grassland, integrated systems and farming approaches - Case studies
- Volume 6 bevat 30 casestudy's over bosbouw, wetlands en stedelijk bodembeheer.Recarbonizing global soils – A technical manual of recommended management practices: Volume 6 - Forestry, wetlands, and urban soils – Case studies
- Volume 5 omvat 24 praktijken die een directe impact hebben op de vastlegging en het onderhoud van SOC in de bosbouw, wetlands en stedelijke bodems. Recarbonizing global soils – A technical manual of recommended management practices: Volume 5 - Forestry, wetlands, urban soils – Practices overview