Tim Decuypere wint de eerste thesisprijs Biologische en Agro-ecologische landbouw en voeding
Op 10 januari 2019 werd voor het eerst een thesisprijs voor biologische en agro-ecologische landbouw uitgereikt. Tim Decuypere, afgestudeerd aan UGent, ontving een geldprijs van 500 euro en felicitaties van de jury voor zijn masterproef over het beheersen van knopkruid in de biologische groenteteelt. De prijs werd uitgereikt op Agriflanders tijdens de tweejaarlijkse studiedag van NOBL in Gent.
Knopkruid is op veel biologische groentebedrijven onkruid nummer één. De thesis van Decuypere werd door de jury dan ook beoordeeld als zeer relevant, met concrete resultaten specifiek bruikbaar voor biologische landbouwers. In de januari-editie van de maandelijkse nieuwsbrief BIOpraktijk verscheen een artikel van Decuyperes hand over deze resultaten.
De NOBL-studiedag kende dit jaar een mooie afsluiter met de uitreiking van de eerste thesisprijs biologische en agro-ecologische landbouw en voeding. De wedstrijd werd georganiseerd door NOBL voor studenten die afstudeerden als master of als professionele bachelor aan een Vlaamse onderwijsinstelling in het promotiejaar 2018. Dankzij ILVO werd aan de prijs een waarde van 500€ verbonden.
Het werk van Tim De Cuypere, afgestudeerd aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent, werd op alle vlakken als beste beoordeeld. Zijn masterproef (onder begeleiding van promotor Prof. Benny De Cauwer) kaderde in een onderzoeksproject specifiek voor de biologische sector waarbij de UGent en de afdeling bio van Inagro de handen in elkaar sloegen voor de beheersing van knopkruid. Zo werd onder andere de effectiviteit van branden in het vals zaaibed aangetoond. De resultaten van dit werk werden door de jury dan ook beoordeeld als “zeer concreet, zeer relevant en effectief bruikbaar voor de bio-sector”.
Naast een winnaar werden nog drie andere afgestudeerden genomineerd:
·Joris Vanhaverbeke –Promotor: Prof. Ludwig Lauwers (Universiteit Gent): Competitieve strategieën voor gesloten varkensbedrijven
·Sara Monsieurs –Promotor: Prof. Fleur Marchand (Universiteit Antwerpen): De relevantie van agro-ecologische principes voor Vlaamse rundveebedrijven: focus op biodiversiteitsaspecten
·Astrid Witters –Promotor: Prof. Brent Bleys (Universiteit Gent): De invloed van ouders op het aankoopgedrag van studenten aangaande biologisch voedsel: talk the talk of walk the walk.
Ook voor deze studenten liet de jury zijn appreciatie blijken. Hun werk was eveneens relevant en interessant voor de biologische sector. Met de uitreiking van deze thesisprijs wil NOBL het onderzoek voor de biologische en agro-ecologische landbouw in de kijker zetten bij studenten, docenten en bij uitbreiding ook het brede publiek. Hierdoor willen we de link tussen hoger onderwijs en onderzoek versterken.
Heeft u vragen rond onderzoek voor de biologische landbouw en voeding? Of heeft u interesse in het maken van een thesis met als onderwerp de biologische productie? Neem dan gerust contact op met Lieve De Cock, coördinator NOBL, lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be.