Meerwaarde creëren in de biologische landbouw door duurzame combinaties van plantaardige teelten met uitloop voor pluimvee
Op 1 april ging het project LEGCOMBIO “Meerwaarde creëren in de biologische landbouw door duurzame combinaties van plantaardige teelten met uitloop voor pluimvee” van start. Het project wil onderzoeken hoe een zelfde perceel landbouwgrond efficiënter en duurzamer benut kan worden door het combineren van plantaardige teelten met uitloop van legkippen gehouden onder biologische omstandigheden. Hierdoor dient hetzelfde perceel dus 2 verschillende doelen. Bovendien kan het risico voor de landbouwer zodoende ook verdeeld worden over verschillende economische activiteiten. Het project bestaat uit twee complementaire delen: een experimentele opzet onder gecontroleerde omstandigheden op ILVO en een evaluatie van combinaties van plantaardige teelten met uitloop voor pluimvee onder praktijkomstandigheden, inclusief een observationele studie op een biologisch bedrijf.
Als plantaardige teelten binnen het experimentele onderzoek op ILVO werd gekozen voor korte omloop hout (wilgen) en hazelaars. Hierbij wordt de invloed onderzocht van de aanwezigheid van de leghennen op de plantaardige teelt (groei, opbrengst, kwaliteit, onkruid, schadelijke plagen, nutriënten in de bodem,...) alsook de invloed van de aanwezige plantaardige teelt op de leghennen (voorkeur voor welke teelt of gewas, invloed op dierenwelzijn, beschutting, frequenter gebruik van uitloop, extra voedingsbronnen,...). Om deze mogelijke invloeden te onderzoeken zullen tijdens de duur van het project zowel op de plantaardige teelt, de bodem alsook op de legkippen op vaste intervallen tal van metingen uitgevoerd worden. De legkippen worden gehuisvest in mobiele stallen centraal opgesteld in het proefveld met wilgen en hazelaars en krijgen van zonsopgang tot zonsondergang toegang tot de uitloop. De mogelijke voordelen die uit dit proefopzet kunnen verwacht worden zijn dat zowel de kippen als de plantaardige teelt gunstig beïnvloed worden door deze combinatie en dat de landbouwer aan risicospreiding kan doen. Nog een mogelijk voordeel zou kunnen zijn dat door de aanwezigheid van de kippen in een plantaardige teelt de landbouwer minder nood zou kunnen hebben aan meststoffen, herbiciden en insecticiden.
Naast het experimentele deel zal binnen het onderzoek ook de combinaties van kleinfruit teelt met uitloop voor pluimvee onder praktijkomstandigheden geëvalueerd worden en dit op het bedrijf O’Bio. Ook hier zal voor meerdere dimensies - met name benutting van de ruimte door de kippen, impact op bodemkwaliteit, economische haalbaarheid, management aspecten, wetgevend kader - de meerwaarde en mogelijkheden van bio-relevante mengsystemen van kippen en plantaardige productie ingeschat worden.
De observaties op terrein en de ervaringen van de betrokken landbouwer zullen aangevuld en gevalideerd worden aan de hand van een deskstudie over dergelijke combinaties van plantaardige teelt met uitloop voor pluimvee. Deze studie laat toe om bestaande ervaringen in (vooral) buitenland kenbaar te maken aan de biosector in Vlaanderen. Ook hier komen de verschillende dimensies aan bod zoals de benutting van de ruimte door de kippen, de impact op bodemkwaliteit, de impact op gewasopbrengst, de plantkwaliteit en -gezondheid, de economische haalbaarheid/meerwaarde, het management, en het wetgevend kader.
Het project is een samenwerking tussen ILVO Dier, ILVO Plant en het Proefcentrum Pamel. Het project loopt van 1 april 2017 tot 31 maart 2020 en wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij (Vlaamse Overheid).
Meer info:
- Frank Tuyttens: Frank.tuyttens@ilvo.vlaanderen.be;
- Bert Reubens: bert.reubens@ilvo.vlaanderen.be